Agility


Agility er en av verdens mest populær hundesporter som kan beskrives som «hinderløp med hund». Det startet som pauseunderholdning under Crufts, verdens største hundeutstilling, i 1978. Ordet «agil» er engelsk og betyr rask - smidig - lett bevegelig, og hunden skal i agility hoppe over, løpe gjennom og mellom eller balansere over forskjellige hinder i en oppsatt bane.

Agility er en sunn aktivitet for hunden og stimulerer til et positivt og godt hundehold, skaper god kontakt mellom hund og fører, er fin miljøtrening og fin fysisk trening for både hund og fører. Alle hunder kan i utgangspunktet trene agility, men det er viktig at eierens ambisjons-nivå tilpasses hundens naturlige forutsetninger når det kommer til konkurranser.

Agility er delt opp i flere klasser, både etter størrelse og ferdigheter. Størrelsesmessig deles hundene inn i 5 ulike klasser: x-small, small, medium, large og x-large. Man begynner i klasse 1 og kan gjennom resultater kvalifisere seg opp til klasse 2 og videre opp til klasse 3 som er den høyeste ferdighetsklassen, dersom man velger å konkurrere med hunden sin. Det er likevel mange som kun driver med agility for å aktivisere og ha det gøy med hunden sin.

I en konkurranse er målet å komme seg gjennom banen på kortest mulig tid uten feil, banen er aldri den samme og det er dommeren som står for designet.

Agility kombinerer fart og godt samarbeid mellom hund og fører. Hunden løper løs og tas gjennom banen av fører ved hjelp av kommandoer, tegn og bevegelser. Det er viktig å ikke starte å trene agility før hunden er ferdig utvokst, da dette kan være en belastning for hunden og man må vente til hunden er 18 måneder før man kan begynne å konkurrere. Det er likevel mange ting en kan gjøre for å forberede hunden på å bli en agilityhund. Da dette er er fysisk krevende sport, er det viktig at alle tar ansvar for egen hund, når det gjelder å holde hunden i generell fysisk god form og sørge for god oppvarming før både trening og løp

unsplash